Hur man hanterar långa flygresor

Posted by Mikael Nilsson on July 03, 2017
Flyg, Resa

Att åka ut och resa kan ju vara en fantastisk upplevelse, men själva resan dit och tillbaka är ibland allt annat än trevlig. Ett av de vanligaste problemen är så klart väldigt långa flygresor och hur man bäst klara av dessa. Här kommer några användbara tips man kan prova på.

Undvika jetlag

Har man någonsin upplevt jetlag vet man säkert hur jobbigt det kan vara. Man har precis anlänt till sin destination och innan resan började hade man så många planer på vad man först tänkte göra när man kom fram. Men när man väl stiger av planet är man trött, har kanske huvudvärk och kroppen vill allt annat än gå ut och utforska. Jetlag blir nästan alltid värre när man reser österut också. Det finns många anledningar till varför man känner effekterna av jetlag, men det finns också många tips man kan använda sig av.

Underhållning ombord

Väl ombord kan man så klart spendera tiden med att tala med de man reser med, men detta är troligtvis inget man kommer att göra hela tiden på en flygresa som tar över 10 timmar. Ju längre resan är desto bättre är det att ta med sig flera olika typer av underhållning. Dra till exempel fram mobilen och spela lite underhållande spel, ta fram och läs en bok, lyssna på en ljudbok eller se om det finns möjligheten att titta på film ombord på planet.

Borda relativt utvilad

Oavsett hur lång restid man har ombord på flyget ska man aldrig räkna med att få något kvalitetssömn på ett flygplan. Det finns så mycket som kan förhindra en god sömn på planet. Ett bra skydd mot detta är att vara väl utvilad redan när man kommer till flygplatsen. Men om man känner att man bli slö och sömnig ombord senare ska man alltid försöka följa instinkten att somna.

Undvik kaffe och alkohol

Det kan vara lockande att dricka både kaffe och alkohol när man sitter utan mycket annat att göra. Problemet är att båda dessa drycker påverkar sömnen, och när den redan är så påverkad av allt annat ombord gör man sig ofta en gentjänst genom att dricka dessa drycker. Alkohol har också effekten att göra en uttorkad, och man blir redan mer uttorkad av att flyga på höga höjder utan att behöva det man dricker förvärra situationen. Vatten är således mycket bättre att få i sig under långa flygturer. Till att börja med hjälper det mot uttorkningen, men man kommer även behöva gå upp allt emellanåt för att besöka toaletten, och att sträcka på benen lite mer är också en bra idé om man inte vill ha svullna ben.