Se Norden

Posted by marie on July 03, 2014
Resa

För att få en härlig semester behöver man tvärtemot mot vad många tror inte resa särskilt långt, då det finns mycket att se och uppleva både på hemmaplan och strax runt hörnet.

Sverige

I vårt avlånga land är det svårt att inte hitta någonting spännande att göra under en semester, speciellt under somrarna då många anser att Sverige är som allra bäst. Är man intresserad av kultur, historia och liknande bör man bege sig till någon av de större städerna där man hittar mängder av olika museum, framför allt i Stockholm som är en stad med mycket för den historisk intresserade.

Är man mer intresserad av storslagna naturupplevelser ska man bege sig norrut, då Norrland är något av det vackraste man kan sommartid med sina vidsträckta vidder, fjäll och skogar.

Norge

Norge är verkligen ett land för den som väl uppleva naturen när den är som allra vackrast. Med tusentals fjordar är det svårt att inte bli imponerad av den över 2 500 km långa kusten som löper från Svinesund vid svenska gränsen och hela vägen upp till Kirkenes vid den ryska gränsen. Det allra bästa sättet att uppleva den norska kusten är givetvis genom att åka Hurtigruten som går mellan Bergen och Kirkenes. Hela turen fram och tillbaka tar ungefär elva dygn.

Förutom härliga naturupplevelser finns det också en hel del mysiga små städer utmed den norska kusten, som till exempel Ålesund, som är en liten stad mitt emellan Bergen och Trondheim med bland annat ett stort akvarium.

Norge lämpar sig även bra som vinterresmål med kända skidorter som Trysil, Geilo och Hemsedal.

Finland

I ”de tusen sjöarnas land” finns faktiskt en hel del att både se och göra för den som planerar att resa österut. Första anhalt för många Finlandsresenärer är huvudstaden Helsingfors, som har den fördelen att den till skillnad mot många andra europeiska storstäder är relativt liten, vilket gör att man utan problem kan klara av de flesta sevärdheter under en dag.

Det kanske allra främsta som Finland kan stoltsera med är en underbar natur, såväl vinter som sommar. Finska Lappland är kanske något av det vackraste man kan uppleva. Under vintermånaderna breder ett fantastiskt vitt landskap ut sig och på sommaren lyser midnattssolen upp sommarnatten.

Danmark

Danmark är något av Nordens grind till Europa och upplevs också som något mer kontinentalt än sina nordiska grannar. Förutom härliga storstäder som Köpenhamn, Odense, Århus och Ålborg som bjuder på bland annat kultur, shopping och andra sevärdheter, så kryllar den danska landsbygden av små, mysiga byar som kan vara väl värda att besöka.

Den stora fördelen med Danmark är att landet inte är så stort, vilket gör att man utan problem kan ta sig igenom hela landet på ett par dagar och samtidigt uppleva och se en hel del spännande och intressant.